niedziela, 11 sierpnia 2013

CIASTO OWOCOWE

Jest lato i mnóstwo owoców. Warto je wykorzystać podczas pieczenia ciast. Zdjęcie zamieszczone poniżej jest stare i słabej jakości, ale pomysł chyba wart wykorzystania.Wystarczy upiec biszkopt w formie na babkę, wystudzić i przekroić na 3 części. Na dno formy położyć trochę owoców i zalać galaretką.Wstawić do lodówki, a następnie położyć następną warstwę ciasta, na nią dowolny krem, galaretkę itd. Ostatnia warstwa to ciasto.Po stężeniu galaretki , przykryć ciasto talerzem lub paterą, odwrócić, zdjąć formę . Jeśli ciasto nie chce wyjść, należy formę z ciastem zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie.
Jeśli nie chcemy piec ciasta, można ułożyć dowolne ciastka kupione w sklepie.Można użyć zagęszczoną śmietanę zamiast kremu, jest to kwestia smaku. Nie próbowałam, teraz przyszło mi do głowy, że można też położyć lody kupione w sklepie, efekt byłby chyba ciekawy.